Hírek

A gép önmagában csak rideg vas

Jó hangulatú versenyben mérték össze tudásukat a MezőgépÉSZek az AGROmashExpo harmadik napján.

90 év az agrárium szolgálatában

Bensőséges ünnepségnek adott otthont az örkényi Szabadidő Központ 2016. november 25-én. Köszönteni és ünnepelni jöttek az egybegyűltek, tisztelegni az elődök tevékenysége előtt, fejet hajtani Pálóczi Horváth István és felesége, Katona Ilona örökségének.

Erasmus+ munkamegbeszélés Limoges-ban

A Párizsi Magyar Nagykövetség képviseletében Gresóné Nesuta Marianna mezőgazdasági attasé, a francia Mezőgazdasági Minisztériumból Corinne Samouilla francia–magyar hálózati vezető is részt vettek december 1-jén Limoges–ban a Nouvelle Aquitaine régió központjában tartott megbeszélésen.

Adventi műsor és kiállítás a Kocsisbam

A névadó sírhelyének és iskolai szobrának megkoszorúzásával megkezdődtek a Kocsis Napok. A Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Szakképző Iskola harminckét éve viseli a híres szőlőnemesítő nevét.

Bruttó 270 ezer a kezdő fizetés

Székesfehérvár – A sütőüzemben és a szakképző iskola tanműhelyében látottak alapján remélhetően több diák is kedvet kap a pék, a húsfeldolgozó és az édesipari termékgyártó szakmákhoz.

Felvidéki tanulók gyakorlata iskolánkban

A BGA Zrt. pályázati támogatásával két hetet töltött a szombathelyi Herman Ottó Szakképző Iskolában, a velünk sokban azonos profilú, karvai szakképző iskola öt tanulója egy kísérőtanárral. Célunk az volt, hogy bemutassuk az anyaország kertészeti kultúráját, kertészeti szakképzését és a régióban működő cégeket, vállalkozásokat.

"Megújuló magyar vidék"

Konferenciát tartott tegnap a Nézőpont Intézet, Emberöltőre tervezve - Megújuló magyar vidék címmel. A Kossuth Rádió ezzel kapcsolatban kérdezte Fodor Csabát, a Nézőpont Intézet elemzőjét...

Segítség a pályaválasztáshoz

Székesfehérvár – Élelmiszerfeldolgozó és mezőgazdasági üzemekbe kalauzol el 200 pályaválasztás előtt álló általános iskolást a következő napokban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

"A borban van valami!"

Idén ünnepli megalakulásának 115. évfordulóját a Soós István Borászati Szakképző Iskola. Az ünnepi programon, amit a Herman Ottó Intézet dísztermében tartottak, beszédet mondott Román István, a Földművelésügyi Minisztérium Agrárszakképzéséért felelős helyettes államtitkára

Bethlenesek a Fieracavallin

 A Fieracavalli a nemzetközi lovas világ fontos találkozóhelye.  A rangos rendezvén tökéletes kapcsolatot biztosít a lovaglás iránti szenvedély, a lovassport, a szakképzés, az üzlet, a szórakozás és a helyi közösségek között. Ez annak a sokoldalú tevékenységnek köszönhető, amellyel a Fieracavalli a lovakat sikeresen a "kultúra nagyköveteivé" tette nemcsak Olaszországban, hanem az egész világon.

A gépiparban rejlő izgalmak megismertetése a cél

Szeresse munkáját a szakember! Landini 7-175 típusú, 175 lóerő teljesítményű mezőgazdasági vontatót vásárolt a jánoshalmi szakiskola.

Biztos kereset, hasznosítható Tudás

Jelentős a szakemberhiány a mezőgazdasági gépészet területén, olyannyira, hogy szakmai szervezetek, a szaktárca és a Mezőgazdasági Gépforgalmazók Országos Szövetsége egy kerekasztal-beszélgetésen közösen keresték a megoldást. A Földművelésügyi Minisztériumban tartott eseményen egy tizenegy pontból álló képzési és karrierprogramot fogadtak el.

Növekedésnek indult az agrárszakképző intézményekbe felvettek száma

„A Földművelésügyi Minisztérium, az általa fenntartott agrárszakképző iskolák és a velük együttműködő szakmai szervezetek munkájának eredményességét mutatja, hogy idén ősszel növekedésnek indult azoknak a fiataloknak a száma, akik FM fenntartású szakképző iskolákba felvételt nyertek.” – hangsúlyozta köszöntőjében Román István agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár Szegeden, a Fodor József Élelmiszeripari Szakképző Iskola létrejöttének 60. évfordulóján.

Szakmai kerekasztal az agrárszakképzésért

Az Földművelésügyi Minisztérium agrárszakképző intézményrendszere a duális képzés kiterjesztésében, közös beiskolázási kampányok megszervezésében és a felnőttképzési együttműködésekben tudja segíteni a szakember-utánpótlás biztosítását – mondta el Román István, agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár szakmai kerekasztal-beszélgetést követő sajtótájékoztatón.

Levendula Projekt a Kocsisban

A Gondoskodásból Jeles Szociális Szövetkezet környezetbarát programjába a Kocsis Pál SZKI is bekapcsolódott. Október 18-án ültették el a kertész tanulók azt a 20 levendulát, amelyet a szövetkezet ügyvezető elnöke, Szamler László adott át.  A kezdeményezést Nemcsik Mátyás önkormányzati képviselő is segíti, így közösen kezdődhetett meg a munka.

Legyen egészséges, amit megeszünk!

A kormány elkészíttetett egy új élelmiszergazdasági stratégiát. A XXI. század mezőgazdasági stratégiáit is feszegető, háromnapos tudományos konferencia kezdődött szerdán délelőtt a Nyíregyházi Egyetem Műszaki és Agrártudományi Intézetében.

Diákok termelik a paprikát, paradicsomot, káposztát

Hazai és nemzetközi szakemberek ismerkedtek meg a napokban a Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Szakképző Iskola Tangazdaságában a különböző zöldségfajtákkal.

Igazi jubileumi hangulat volt a KÁN-on

Bezárta kapuit a X. Jubileumi Kaposvári Állattenyésztési Napok. A négy napon át tartó agrárseregszemle az ország minden tájáról vonzotta a kiállítókat, a szakmai látogatókat és az érdeklődő közönséget. A kellemes őszi időnek köszönhetően idén harmincezeren látogatták meg a kiállítást.

Ünnepélyes évnyitó Velencén

Hajrá új tanév! Ezekkel a lelkesítő szavakkal zárta ünnepi beszédét Román István, a Földművelésügyi Minisztérium agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára az agrár-szakképző intézmények országos tanévnyitó ünnepségén a velencei Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégiumban.

Lengyel diákok a Bethlenben

A Janow Podlaski Mezőgazdasági Szakképző Iskola - 14 diákjának és kísérő tanáraiknak három hetes szakmai gyakorlata Gyomaendrődön, az FM fenntartású Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élemiszeripari Szakképző Iskola és Kollégiumában folytatódik. 

A Múzeumok éjszakája Mezőhegyesen

A Mezőhegyesi Város- és Környezetvédő Egyesület, a József Attila Általános Művelődési Központ és a Mezőhegyesi Állami Ménes hagyományos rendezvényéhez idén új főtámogató, a Kozma Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium is csatlakozott.

Harmadik alkalommal került megrendezésre a „Földtől az asztalig” agrár- és élelmiszertudományi projektverseny

Dr. Fazekas Sándor miniszter úr- a verseny fővédnöke- köszöntőjével indult az idei országos döntő, amely az FM KASZK Táncsics Mihály Mezőgazdasági Szakképző iskolájában került megrendezésre Vácon.

Múzeumok éjszakája a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakképző Iskolában

Múzeumok éjszakája Mezőhegyesen

Bethlenesek Franciaországban

Az FM fenntartású Gyomaendrődi Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium diákjainak három hetes szakmai gyakorlata Franciaországban a Tulle-Naves-i Szakképző Központban (Correze megye) a projekt tervek szerint folytatódik.

Nemzetközi VITEA projekttalálkozó hat ország részvételével a Mezőben

A sátoraljaújhelyi Szepsi Laczkó Máté Iskola a nemzetközi stratégiai együttműködési pályázat keretén belül a VITEA című Erasmus+ programban partnerként vesz részt Európa több bortermelő országával együtt.

"Ments meg egy kertet"

A Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Szakközépiskola és Szakképző Iskola csatlakozott a Földművelésügyi Minisztérium „Ments meg egy kertet!” programjához. A „kertészkedés éve” programsorozaton belül meghirdetett project célja a mezőgazdasági szakiskolák diákjainak bevonása a házi kertek kialakításába, ápolásába.

Magirat

A 2015/16-os tanévben elstartolt a Magirat nevű diákújság, mely kifejezetten az agrárszakképzésben résztvevő diákokat igyekszik megszólítani országszerte.

A Vöröskereszt Bázisiskolai programjai az ásotthalmi szakiskolában

Az iskolai egészségnevelés célja, hogy a tanuló megértse a saját egészségvédelmének jelentőségét, és rendelkezzék azokkal a szükséges ismeretekkel, jártasságokkal, amelyekkel környezetét, egészségi feltételeinek javítását, az egyes emberek, valamint a közösség egészségének a védelmét cselekvően megteremtheti.

Sikeresen pályázott a Szepsi Laczkó Máté Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola

A sátoraljaújhelyi Szepsi Laczkó Máté Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola pályázatot nyújtott be a Tempus Közalapítvány által koordinált  Norvég Alap programra.
 

Kemenceavatás a Csapóban

Régi terv és vágy vált valóra, amikor 2016. április 25-én ünnepélyes keretek között felavatásra került az iskola szabadtéri kenyérsütő kemencéje.

Fakitermelők regionális versenye

A STIHL Országos Fakitermelő Bajnokságának idei nyitó versenyét, az V. Dél-Alföldi Regionális Fakitermelő Versenyt az ásotthalmi Bedő Albert Erdészeti Szakképző Iskola és Kollégium területén rendezték április 16-án. A megjelent 14 csapat közül a legjobb hat juthatott tovább az országos döntőbe. A versenyzőket, családtagjaikat, a vendégeket és szurkolókat először Andrésiné dr. Ambrus Ildikó, a házigazda iskola igazgatója, majd Toroczkai László, településünk polgármestere és Rácz Albert erdőmérnök, a versenybizottság elnöke, végül a STIHL cég részéről Gémesi József köszöntötte, megnyitva a versenyt. A verseny házigazdája Marozsán Zoltán volt.

Rendkívüli felvételi eljárást hirdet a váci Táncsics Mihály Mezőgazdasági Szakképző Iskola!

2016. szeptemberben induló gazda osztályunkba rendkívüli felvételi eljárás keretében még lehet jelentkezni.

 

Fenntarthatósági Témahét - Fenntarthatósági kupa országos online tudásverseny 2016

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kezdeményezésére 2016. április 18-22. között először indult útjára a Fenntarthatósági Témahét program, amelyhez iskolánk, a Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégium is csatlakozott.

Idén újraindul a halászati szakképzés

Idén ősztől újra nyitva áll a lehetőség a szakma iránt érdeklődők számára a halász, haltenyésztő szakképzés elvégzésére.

Fenntartható Ifjúság Napja 2016

Iskolánk a FM DASzk Csapó Dániel Középiskola, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium 2016. április 12-én rendezte meg a Fenntartható Ifjúság Napját. A rendezvényünk célja a diákok szemléletváltása és annak közelítése a fenntartható gazdálkodás felé.

Hulladék akadémia

Kecskemétre érkezett az ÖKO-Pack Kft által megrendezett kiállítás. A Hulladék Akadémia elnevezésű kampány a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság támogatásával jött létre.

Átadásra kerültek a Kenderesi Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium energetikai korszerűsítésben megújult épületei

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a 66 éves kenderesi iskola projektzáróján elmondta: a pályázati forrásból az intézmény hét épülete újult meg. A tanügyi épületben, a könyvtárban, a tankonyha épületében és a tanműhelyekben homlokzati fal- és padlásfödém szigetelésére, nyílászárók cseréjére is sor került.

Jól szerepeltek a Kocsis Pál diákjai

A Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Szakközépiskola és Szakképző Iskola diákjai rendkívül jól szerepeltek az Élelmiszeripari technikus tanulók OSZTV döntőjén.

Újraindul a BISEL progran

2016. március 22-én, a Víz Világnapán V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár és Román István agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár jelentették be a soproni Roth Gyula Erdészeti, Faipari Szakközépiskola és Kollégiumban a BISEL program újraindítását. A diákok közreműködésével az Ikva patak partján látványos bemutatóval szemléltették a BISEL program előnyeit.

Párizsi Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállítás

2016. február 27-től március 6-ig immár 53. alkalommal kerül megrendezésre Párizsban a SIA - Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállítás és Vásár.
A minden évben megszervezett vásár a mezőgazdasági tevékenységet folytatók, illetve az ahhoz kapcsolódó ágazatok - beleértve az egyre nagyobb mértékben képviselt élelmiszeripart, vendéglátást és kereskedelmet is- szereplőinek gyűjtőhelye.

A Környezetvédelmi OSZTV legeredményesebb intézménye a Roth Gyula Szakközépiskola

2016.március 7-8 között tartották Budapesten a Petrik Lajos Középiskolában a Környezetvédelmi Országos Szakmai Tanulmányi Verseny döntőjét. A nívós megmérettetésen azon iskolák vehettek részt, ahol környezetvédelmi képzés folyik. A döntőben az írásbeli fordulón továbbjutott 8 intézmény 15 tanulója mérte össze tudását.

Nemzetközi együttműködések az agrárszakképzés területén

Román István agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár képviselte a földművelésügyi tárcát az idei párizsi Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállítás és Vásáron, mely 2016. február 27 és március 6. között immár 53. alkalommal került megrendezésre.

Roth Iskolanap 2016

A Roth Gyula Erdészeti, Faipari Szakközépiskola és Kollégium iskolanapja előzetes sportversenyekkel kezdődött, majd mini konferencia keretében diákjaink szakmai, illetve közismereti témákban 9 különféle szekcióban tartottak prezentációkat. A hagyományos előadásokon, kerekasztal-beszélgetéseken, illetve a vetélkedőkön túl, az egyik fő program az újraélesztő tanfolyam volt.

Portugál találkozón vettek részt a Szepsi Laczkó Máté Iskola képviselői

2016. február 22-26 között került sor a VITEA című stratégiai együttműködési program harmadik projekttalálkozójára.

Europass bizonyítványok átadója a Csapóban

Intézményünk a tavalyi évben sikeresen pályázott a Tempus Közalapítvány által kiírt szakképzési tanulók és munkatársak mobilitási programjában, így az Erasmus+ programban 3 tagintézmény 5 projektje valósulhat meg 2017-ig. 

Elismerés

Szép elismerésben részesült a sátoraljaújhelyi Szepsi Laczkó Máté Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola. Erasmus+Szakképzési Mobilitás tanúsítványt kapott a nemzetközi szakmai gyakorlatok több éves minőségi megvalósításáért.

 

Meghívó

Szeretettel meghívjuk Önt a 2015/2016 évi Európai Uniós Erasmus + Mobilitási Programot sikeresen teljesítő tanulóink számára szervezett Europass Átadó Ünnepségre és az azt követő állófogadásra, melyet 2016. február 15-én a FM Közép-magyarországi Agrár-szakképző Központ, Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakképző Iskolában tartunk.

 

Helyszín: 1106 Budapest, Maglódi út 4/b

Időpont: 2016. február 15. 15.00

90 éves jubileum a Varga Mártonban

Sok-sok évvel ezelőtt 1926-ban kapta meg iskolánk - FM KASZK Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképző Iskolája és Kollégiuma - az engedélyt a középfokú kertésztanonc képzésre. Azóta sok minden történt, új képzések is indultak, sok tanítványunk dolgozik a nálunk szerzett tudás birtokában. Ezt az elmúlt, tartalmas, sikeres, mintát adó, értéket teremtő 90 évet szeretnénk méltóképpen megünnepelni.

Programsorozatunk első rendezvénye egy szakmai nap volt 2016. január 29-én. 10 előadást hallgathattunk meg kertészeti, térinformatikai és környezetgazdálkodási témákban.

Kreatívak voltak

Kreatív alkotás díjat kapott a szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Szakképző Iskola a magyar kultúra napján.

VITEA projekt a sátoraljaújhelyi Szepsi Laczkó Máté iskolában

Intézményünk 2015-2017 között 10 partnerintézménnyel együttműködve dolgozik  „Cooperation for innovation and the exchange of good practices” címmel a kétszintű (kezdő, haladó) metszési kompetenciák ECVET szintű kidolgozásán és elimerésén az Eramsus+ Stratégiai Partnerségek pályázati programján belül.

Átadó ünnepség a Csapóban

Az FM Dunántúli Agrár-szakképző Központ, Csapó Dániel Középiskola, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium tisztelettel meghívja a Tempus Közalapítvány „Európai gyakorlatok fiataloknak és munkatársaknak” ERASMUS + 15/KA1VET/3438 projektjének keretein belül zajló Europass bizonyítványok átadására.

 

Átadó ünnepség a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakképző Iskolában

A Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakképző Iskolában 2016. február 17-én, 13.00 órakor tartjuk mobilitási igazolvány átadó ünnepségünket.

Azok a diákjaink vehetik át nemzetközi bizonyítványukat, akik az ERASMUS+  Program keretében Németországban szakmai gyakorlaton vettek részt.

 

Felhívás!

Az FM Közép-magyarországi Agrár-szakképző Központ  harmadik alkalommal hirdeti meg a "Földtől az asztalig" agrár- és élelmiszertudományi projektversenyt. A versenykiírás és a jelentkezési lap letölthető az intézmény honlapjáról: www. kaszk.hu
Az országos versenyre jelentkezés határideje 2016. február 5. Az országos döntő helyszíne a váci Táncsics!
 
 

Országos bajnokok az ásotthalmi Bedős diákok

 A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt idén is, immár tizenharmadik alkalommal rendezte meg HIV/AIDS Prevenciós Versenyét. Melynek célja, hogy a középiskolások minél többet tudjanak az AIDS terjedéséről, és annak megelőzéséről, illetve megismerjék a szexuális úton terjedő betegségeket. 

Csuka János emlékverseny a Táncsicsban

A váci Táncsics Mihály Mezőgazdasági Szakképző Iskolában immár több mint 15 éve hagyomány, hogy a téli szünet előtt a diákok összemérik tudásukat a Csuka János Emlékverseny keretében.

Karácsonyra várva...

A Kenderesi Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium háza táján az adventi időszak sem telik el események nélkül.

Jelenleg még folynak ugyan a felújítási munkálatok a tanügyi épületen belül és kívül, de a december 11-én 8.00 órai kezdettel megtartandó nyílt napunkra már megszépülve vártuk a hozzánk látogató kedves vendégeinket. 

Adománygyűjtés a Pálócziban

Az örkényi Pálóczi Horváth István Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium diákjai és lelkes tanárcsapata immár harmadik alkalommal szervezett adománygyűjtést a Hernádon működő állatmenhely számára.

Megérkeztünk!

Hazaérkezett  a dániai Roskildéből az FM KASZK Bercsényi 20 diákja és kísérőik. A szeptember 11-én útnak indult csapat a 10 hetes szakmai gyakorlat keretében sertés vágást, csontozást, elsősegélynyújtást, környezetvédelmet, szakmai elméletet tanult angol nyelven. 

Kézzel fogható eredmények születnek az agrárszakképzésben

„Tessedik Sámuel agrárszakképzési koncepció a gyakorlatban” címmel országjáró körutat tartott Román István, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára, amelyen az agrárszakképzés átalakításának eddig elért eredményeivel, további irányaival ismerkedhettek meg a résztvevők.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy az elmúlt másfél év már jelentős előrehaladást hozott a koncepció megvalósulásában, melynek legfontosabb célja továbbra is a duális képzés megerősítése és az agrárszakképzés színvonalának növelése.

Nyílt nap a Pálócziban

Már hagyománynak számító rendezvényt tartottak november 18-án a Pálóczi Horváth István Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégiumban: nyílt nap keretében ismerkedhettek az iskolával a 15 településről érkező 8-adikos tanulók és kísérőik. 

Erdész-vadász munkák az őszi lombok alatt a Hermanban

A Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium 14. évfolyamos tanulói közül hárman részt vehettek Szegeden az Ifjú Vadászok Országos Versenyén, ahol különdíjat nyertek. 

Szakmai gyakorlat Franciaországban

A FM Agrárszakképző Intézményi hálózat Gyomaendrődi és Törökszentmiklósi intézmények tanulóinak három hetes szakmai gyakorlata Franciaországban a folytatódik.

Szakmai gyakorlat Lengyelországban

Október hónapban a Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola 15 diákja három hetes szakmai gyakorlaton vett részt  Lengyelországban a Janow-i Ménesben és helyi vállalkozóknál.

A tanulók a duális szakképzés gyakorlati helyein szereztek innovatív ismereteket a lovász, agroturizmus és programszervezés terén, kulturális és helyismereti programokban vettek részt, tanulmányozzták lengyel partnerek életmódját.

A magyar diákok együtt gyakorlatoztak a Lesna és Janow Podlaski Szakképző Iskolák tanulóival, akik 2016. évben jönnek hasonló gyakorlatokra a magyar intézménybe.

A diákok kint tartózkodása az Erasmus+ Mobilitás program keretében, az Európai Közösség támogatásával valósul meg.

130 éves az egykori Temesvár-Vadászerdei Erdőőri Szakiskola

A temesvári iskola 2015. október 30-án ünnepelte létesítésének 130. évfordulóját. 

Az 1800-as évek végén, a történelmi Magyarországon négy erdőőri szakiskola létesült.

Időrendi sorrendben elsőként, 1883-ban az ásotthalmi (hajdan Szeged-Királyhalmi) szakiskola nyitotta meg kapuit, majd két év múlva Temesvár-Vadászerdőn a második. Az iskola ünnepélyes megnyitóját 1885. október 27-én tartották, ahol a vendégeket Vadas Jenő iskolaigazgató fogadta. A 11 órakor kezdődő rendezvényen Bedő Albert országos főerdőmester mondott ünnepi beszédet. 

Innovatív fejlesztések a Herman Ottó Szakképzőben

Az „Innovatív fejlesztések a Herman Ottó Szakképzőben” címen beadott pályázat pozitív elbírálásban, és így 11.999.077 Ft támogatásban részesült. A támogatást kötelezően kiírt és szabadon választható programok, képzések lebonyolítására és az ezekhez felhasználható kis értékű eszközök vásárlására lehetett fordítani.

Ásványgyűjtők XXVII. Mátrai Találkozója

2015. november 7-8-án kerül megrendezésre Mátrafüreden a Mátra Szakképző Iskolában. Ásványgyűjtő túra, tudományos előadások, ásványbörze és kiállítások várják az érdeklődőket.

Pályázati felhívás középiskolások részére

Nagykőrös Város Önkormányzata a „Félremagyarázott és elhallgatott igazság! Egy aljas kor aljas titkai” címmel országos pályázatot hirdetett a magyarországi középiskolás diákok számára két témában: a kuláküldözést és a téeszesítést személyesen, családjuk által átélt kortanúk emlékeinek dokumentálására.

Magyar Diáksport Napja a Bedőben

A mostoha időjárási körülmények ellenére 2015. szeptember 25-én  megrendezték a Bedő Albert Erdészeti Szakképző Iskola és Kollégiumban a Magyar Diáksport Napjához kapcsolódó sportprogramokat. A futáson kívül a többi sportesemény a helyi sportcsarnokban zajlott. 

Jól teljesítenek Németországban a DASzK-os diákok

5 diák teljesíti 14 hetes gyakorlatát Szászországban az ERASMUS+ program támogatásával. A diákok magángazdaságokban és egy szövetkezetnél gyarapíthatják szakmai ismereteiket állattartás és növénytermesztés berkein belül. A tanulók a programot 2015. augusztus 24-én kezdték meg Köllitschben, ahol 2 hetes gyakorlat során együtt akklimatizálódtak a német nyelvhez, német ételekhez, technikához, munkához. 

Megújult a nyíregyházi Westsik Vilmos Élelmiszeripari Szakképző Iskola tornaterme

Az összefogás és az együttműködés fontosságát hangsúlyozta Román István, agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár Nyíregyházán, a Westsik Vilmos Élelmiszeripari Szakképző Iskola felújított tornacsarnokának átadásán.

Iskolai innováció és digitális szemléletformálás

Több mint ezer pedagógus végez informatikai tanfolyamot, foglalkozik digitális tananyagfejlesztéssel a Miskolci Egyetem, a Kaposvári Egyetem, valamint a Herman Ottó Intézet hátránykompenzációt és a társadalmi felzárkózást segítő, „Digitális Úton-Útfélen komplex iskolai innováció és digitális szemléletformálás hátrányos helyzetűek körében” című programjában.

Szakmai gyakorlaton Lengyelországban

A Földművelődési Minisztérium Agrár-Szakképző Iskolák Hálózatának gyomaendrődi és kenderesi intézményei 15 diákjának szakmai gyakorlata Lengyelországban a Janow i Ménes és partneri körében a projekt tervek szerint folytatódik.

 

Csapó Dániel Emlékverseny

Az FM Dunántúli Agrár-szakképző Központ, Csapó Dániel Középiskola, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium, a 2015/2016-os tanévben meghirdeti a kárpát-medencei magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari középiskolák és szakképző iskolák tanulói számára a Csapó Dániel Emlékversenyt. 

Élelmezési Világnap

Az Élelmezési Világnap célja, hogy bemutassa a világ legfontosabb élelmezési cikkének, a kenyérnek a jelentőségét. A világnapot már közel 30 ország ünnepli elsősorban karitatív jelleggel, mivel ezen a napon a pékek adományaikkal segítik a rászorulókat.

Iskolánk az FM DASzK Csapó Dániel Középiskola, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium évek óta ünnepli ezt a napot, hiszen az intézményben nagy hagyománya van a Pék képzésnek. Tanárok és diákok együtt készülnek, együtt sütnek kenyeret, langallót és sok más finomabbnál finomabb terméket. Az ünnep alkalmat ad arra is, hogy a pékek áldozatos munkájára és a kenyér jelentőségére a nagyközönség figyelmét is felhívják.

Az állatok világnapja: október 4.

A pálóczis diákok és néhány lelkes tanár az idén sem feledkezett meg az állatok világnapjáról. Az iskola versenyt hirdet madárodú készítésére. A versenyre egyénileg vagy csapatban lehet nevezni, a felhasznált anyag és a kivitelezés módja a diákok kreativitásán múlik. Fontos szempont a szakszerűség, az ötletesség, és hogy a madarak számára jól használható legyen. 

Nyitott kapuk az FM KASZK - Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképző Iskolájában

Kedves Nyolcadikos Diákok, Kedves Szülők!

 

Hagyományainkhoz híven az idei évben is megnyitjuk kapuinkat az általános iskolás diákoknak.

Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt 2015. december 16-ig minden szerdán 8-12 óra között iskolánkba!

 

 

"MEZGÉS PIKNIK"

A Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium tangazdaságában  2015.10.10-én szombaton 9:00-15:00-ig megrendezésre kerül a 2. MEZGÉS PIKNIK.

Agrárképzések napja a Csapóban

Az FM Dunántúli Agrár-szakképző Iskola, Csapó Dániel Középiskola, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium 2015. október 1-jén rendezte meg az „Agrárképzések napja”című rendezvényét, melyet az intézmény főigazgatója Simonné Szerdai Zsuzsanna nyitott meg. Különleges és sok szempontból egyedülálló kezdeményezésről van szó, melyen egyszerre képviseltette magát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna Megyei Igazgatósága, a Tolna Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya, valamint a szakmájukat szerető sikeres vállalkozók, gazdálkodók.

"Variációk a kertben"

A 77. OMÉK-on a MAKESZISZ (Magyar Kertészeti Szakképző Intézmények Szövetsége) rendezésében a "Jövő kertépítő mesterei" kertépítő versenyen két Varga Mártonos csapat indult.

Az I. és a II. helyezést is iskolánk csapatai hozták el.

I. helyezett kert: "Varga Márton emlékműve"

II. helyezett kert: "Az idő vasfoga"

 

Herman Ottó Vándortanösvény a Pálóczi Horváth István Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégiumban

A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület Herman Ottó újító szellemének megfelelően a hazai pedagógiai gyakorlatban új, a legkorszerűbb tanulási elméleteknek megfelelő oktatási – tanulási - nevelési egységeket hozott létre, és ezeket országszerte népszerűsíti.

Ennek keretein belül játékos formában iskolánkban is bemutattuk utolsó polihisztorunk, Herman Ottó életpályáját. 

Davidovics László átvette az Európai Polgári Díjat

Európai Polgári Díjat kapott Davidovics László a Dél-Alföld – Európai Unió Egyesület alapító elnöke. A díjat Erdős Norbert európai parlamenti képviselő adta át a díjazott részére az október 3-án Békéscsabán a Jókai Színházban megrendezett ünnepségen.

Milyen is a „dáneleje”?

2015. szeptember 11-én az FM KASZK Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakképző Iskola tanulóiból álló 20 fős csoport utazott ki Dániába, Roskilde városába 10 hetes szakmai gyakorlatra. A húsiparban vezető szerepet játszó országban sertés vágást, csontozást, elsősegélynyújtást, környezetvédelmet, szakmai elméletet tanultak angol nyelven.

Pék Hagyományőrző Verseny a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakképző Iskolában

A Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakképző Iskola - hagyományaihoz híven, XIV. alkalommal is megrendezi a pék és pék-cukrász tanulók Pék Hagyományőrző Versenyét, valamit II. alkalommal a Pozsonyi kifli készítő versenyt.

 

Vörösbor Fesztivál Villányban

2015. október 2 és 4. között rendezik meg Villányban a Vörösbor Fesztivált, amely minden évben sok ezer érdeklődőt vonz belföldről és külföldről egyaránt. Az FM DASzK, Szakképző Iskola - Teleki Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskolája és Kollégiuma - mint minden évben, idén is kiveszi részét a rendezvénysorozat szervezéséből.

Nyílt nap a Kétegyházai Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégiumban

A Kétegyházai Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium (5741 Kétegyháza, Gyulai út 6.) 2015. október 01-jén  (csütörtökön) 9:00 órától iskolai  „Nyílt napot” tart a megye 8. osztályos tanulói számára.

Minden kedves érdeklődő diákot, szülőt és pedagógust szeretettel várnak!

 

 

Agrárképzések napja

2015. október 1. (csütörtök)

FM Dunántúli Agrár-szakképző Központ, Csapó Dániel Középiskola, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium

(Meghívó, programok a Hírek menüpont alatt)

 

Egységes agrárszakképzés

A Tessedik Sámuel Agrárszakképzési Koncepció azért készült, hogy az agrárszakképzés rendszerének a megújítása az agrár- és élelmiszergazdasági ágazat sajátosságainak a figyelembevételével valósuljon meg – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a szakiskolák tanévzáró igazgatói értekezletén.

Megújuló agrárszakképzés

A Tessedik Sámuel Agrárszakképzési Koncepció legfontosabb célja, hogy az agrárszakképzés rendszerének a megújítása az agrár- és élelmiszergazdasági ágazat sajátosságainak a figyelembevételével valósuljon meg. A Koncepció elsődlegesen az ágazat területén a duális képzés erősítését és a szakképzési rendszer fejlesztését célozza meg.

Új kezdet az agrárszakképzésben

Lehet bármilyen világtrend, az agrárium mindig is a gazdaság egyik fő pillére lesz a Kárpát-medencében. Jelenleg az agrárszakképzés teljes átalakítása zajlik Magyarországon – hangsúlyozta köszöntőjében Román István, a Földművelésügyi Minisztérium agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára a Mezőgazdasági Gépszerelő Szakma Kiváló Tanulója Verseny döntőjének díjátadó ünnepségén.

Népszerűvé kell tenni az agrárszakmákat

Az újjászerveződő mezőgazdaságban meghatározó szerepe lesz a lótenyésztésnek – jelentette ki Dömötör Csaba, a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezetője a Lótartó és Tenyésztő Szakma Kiváló Tanulója Országos Verseny döntőjének záróünnepségén.

Újra együtt a Föld napja és a Tudományfesztivál

A Föld Napja – V. Tudományfesztivál idén is rendkívül színes, tartalmas és interaktív programokkal várja a látogatókat 2015. április 22-23-án, Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében. A rendezvény célja, hogy élményeken keresztül, közvetlen tapasztalások segítségével keltse fel az érdeklődést a tudományok, a környezet- és a természetvédelem iránt. Mivel 2015 a talaj és a fény nemzetközi éve, a fesztiválon is kiemelt hangsúlyt fektetnek ezekre a területekre a szervezők és a résztvevő  egyetemek, főiskolák, kutatóközpontok, szakmai szervezetek, nemzeti parkok, cégek, illetve egyesületek.

A jövő erdészeinek versenye

„El kell érnünk, hogy az agrárszakmák a legnépszerűbb hivatások közé kerüljenek a pályaválasztók körében” – hangsúlyozta Dömötör Csaba, a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezetője az erdészeti szakmunkás szakma kiváló tanulója verseny országos döntőjének záróünnepségén.

Projektzáró konferencia az Agrár-szakképző Központban

Közel háromszáz millió forintos értékben valósított meg oktatási innovációs elemekből álló európai uniós pályázatot a Földművelésügyi Minisztérium Kelet-magyarországi Agrárszakképző Központja. A magyar agrárképzés színvonalának újra a kontinens élvonalába kell emelkednie – hangsúlyozta a projekt záróünnepségén Román István agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár.

Megújul az erdőgazdálkodás

Ma már egy jó szakma többet ér, mint akárcsak öt-tíz évvel ezelőtt – jelentette ki Román István, a Földművelésügyi Minisztérium agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára a legrégebbi magyar erdészeti szakiskola névadójának jubileumi ünnepségén.

Oktatási program a megújuló energiaforrások elterjesztéséért

A Megújuló energia a szakképzésben című konferencián mutatták be a LEONARDO Innováció Transzfer Program SEE-REUSE projekt eredményeit március 30-án a Földművelésügyi Minisztériumban.

Tovább kell emelni az agrárszakképzés színvonalát

„A magyar gazdaságnak sokkal több jól képzett szakemberre és technikusra van szüksége, mint amennyit a jelenlegi oktatási rendszer biztosítani tud.” – emelte ki Román István, a Földművelésügyi Minisztérium agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára a Dísznövénykertész Szakma Kiválója Tanulója Verseny országos döntőjének záróünnepségén.

Zöld Óvoda oklevélátadó ünnepség

A Földművelésügyi Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma nyolcadik alkalommal adta át a „Zöld Óvoda” címet és második alkalommal az „Örökös Zöld Óvoda” minősített címet a sikeres pályázóknak.

Évzáró értekezletet tartottak agrár-szakképző iskolák és az FM

Évzáró igazgatói értekezletet tartott a Földművelésügyi Minisztérium a fenntartásában működő agrár-szakképző iskolák vezetői számára.

A szakképzésben van az ország jövője

A kormány felismerte, hogy a korábbi évtizedekben zsákutca volt a szakképzés elhanyagolása, vagy leértékelése.

Kiemelt feladat a tangazdaságok fejlesztése

Az Agrárszakképzésért Felelős Helyettes Államtitkárság országjáró körutat szervezett az elmúlt hetekben a Földművelésügyi Minisztérium (FM) által fenntartott szakképző iskolákban.

Újjá kell építeni a magyar agrárszakképzést

Abszolút prioritást élvez a magyar agrárszakképzés újjáépítése - jelentette ki Dr. Simon Attila István közigazgatási államtitkár a tárca által immár harmadik alkalommal megrendezett Kárpát-medencei Összefogás Fórumon.

Az FM megerősítené a tangazdaságokat

Az agráriumban továbbra sem képzelhető el a szakképzés jól működő tangazdaságok nélkül.

Zöld Óvoda pályázati döntés

A 2014. évi Zöld Óvoda és Örökös Zöld Óvoda pályázatra beérkezett 244 érvényes pályamű értékelése megtörtént.

A mezőgazdasági gépész szakmák népszerűsítése

A Földművelésügyi Minisztérium és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) közös beiskolázási kampányba kezdett a mezőgazdasági gépész szakmák népszerűsítése érdekében.

Erős agrárgazdaság, megújuló agrárszakképzés

Erős agrárgazdaság, megújuló agrárszakképzés címmel kezdett országjárásba a Földművelésügyi Minisztérium Agrárszakképzésért Felelős Helyettes Államtitkársága.

Batthyány Lajos nevét vette fel a Pápai Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakközépiskola

A Dunántúl egyik legfontosabb agrárszakiskolája működésének 120. évében vette fel az első magyar törvényes miniszterelnök nevét.

A borkultúra ünnepe - Virágkötészeti verseny nyílt Villányban

„A borturizmus, a bormarketing, és az új gasztronómia mind-mind fontos elemei lehetnek a kiteljesedőben lévő, megújuló magyar borkultúrának” – mondta megnyitóbeszédében Dr. Simon Attila.

A minisztérium nagyobb figyelmet fordít a szakképzésre

Az agrár-szakképző intézmények működésének még gördülékenyebbé tétele érdekében a Földművelésügyi Minisztériumban (FM) helyettes államtitkár felügyeli majd az agrárszakoktatást.