Hírek

130 éves az egykori Temesvár-Vadászerdei Erdőőri Szakiskola

A temesvári iskola 2015. október 30-án ünnepelte létesítésének 130. évfordulóját. 

Az 1800-as évek végén, a történelmi Magyarországon négy erdőőri szakiskola létesült.

Időrendi sorrendben elsőként, 1883-ban az ásotthalmi (hajdan Szeged-Királyhalmi) szakiskola nyitotta meg kapuit, majd két év múlva Temesvár-Vadászerdőn a második. Az iskola ünnepélyes megnyitóját 1885. október 27-én tartották, ahol a vendégeket Vadas Jenő iskolaigazgató fogadta. A 11 órakor kezdődő rendezvényen Bedő Albert országos főerdőmester mondott ünnepi beszédet. 

Ebben az erdőőri szakiskola fontosságáról, alapításának céljairól mondta el gondolatait.  Egy korabeli képeslap szerint a tanítás egykor egy régi, még a török időkből fennmaradt nyolcszög alaprajzú, kétszintes épületben kezdődött. Ez a történelmi nevezetességű kastély korábban a temesvári hadparancsnok vadászkastélya volt. Ezt később lebontották, az iskola ma ismert főépülete az 1901-1902-es években épült fel.

 

Gyönyörű, napsütéses, kora őszies idő fogadta a meghívottakat. Az érkezőket két, bánáti népviseletbe öltözött leány kínálta kenyérrel és sóval. A 11-kor kezdődő ünnepség kezdetén, a főépület homlokzatán Sancira Gheorghe Ioan iskolaigazgató ünnepélyesen felavatta a 130 éves évforduló emléktábláját.  Ezt követően a jelen lévők átsétáltak az iskola konferencia teremébe, ahol először az igazgató úr mondott ünnepi beszédet. Napjaink történéseire utalva elmondta, hogy a tanév elején átszervezték az iskolájukat. Az iskola összevonás következtében egy temesvári mezőgazdasági iskolát, közel 150 tanulóját és tanári karát fogadták be. Ezzel a jelenlegi tanulólétszám meghaladja a 400 főt. Az iskola mostani neve: Colegiul de Silvicultura si Agricultura „Casa Verde”, Timisoara.

 

 

Az ünnepségen az ásotthalmi Bedő Albert Erdészeti Szakképző Iskola nevében Andrésiné dr. Ambrus Ildikó köszöntötte a jelenlévőket. Az ünnepi beszédek után az iskola hajdani, ma már nyugdíjas igazgatói és tanárai köszöntötték az intézményt, illetve meséltek történeteket a régi szép időkről. Majd Michaela-Maria Kocsis könyvtáros, Kocsis László nyugdíjas erdőmérnök-tanár leánya mutatta be az iskola történetét. Ezt követően az iskola igazgatója emlékérméket adott át az iskola kiemelt vendégeinek. Az ünnepséget állófogadás zárta. Este díszvacsorára várták a vendégeket, majd hajnalig tartó báli mulatság zárta az évfordulós ünnepséget.

 

 

                                                                      

                                                                                                                                  Andrési Pál