Hírek

A gépiparban rejlő izgalmak megismertetése a cél

Szeresse munkáját a szakember! Landini 7-175 típusú, 175 lóerő teljesítményű mezőgazdasági vontatót vásárolt a jánoshalmi szakiskola.

A Landini 7-es szériája 160-tól 215 lóerőig terjed. A 6 hengeres erőforrás az FPT-től érkezik, turbóval, töltőlevegő visszahűtővel rendelkezik, a károsanyag-kibocsátási szabványoknak való megfelelést pedig SCR rendszerrel a motoron kívül oldja meg. A Roboshift sebességváltókat a Landini ezen szériájába a ZF szállítja, ami tulajdonképpen egy csoportonként terhelés alatt kapcsolható fél-powershift váltó, viszont a váltó feletti elektronikus kontrollnak köszönhetően a csoportok között is terhelés alatt kapcsol. A gép kényelmi és munkát támogató felszerelése teljesen 21. századi, méltán reprezentálja a szintet, ahová a Landini fennállásának 132 éve alatt eljutott. A gyártó külön kifejezte örömét, hogy ezzel a géppel hozzájárulhatott a magyar szakképzés színvonalának emeléséhez, ami számára különösen fontos fő importőrének, az AXIÁL Kft. központjának közvetlen közelében.


Több mint nyolcvan éve foglalkozik agrár szakemberek képzésével a jánoshalmi Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium. A BácsKiskun megyei tanintézmény 1933-tól tartozik a Földművelődésügyi Minisztériumhoz, az iskola története egy gazda osztály indulásával indult – emlékszik vissza Taskovics Péter igazgató. Az iskolában a hatvanas-hetvenes években indult a gépészképzés – ez máig a legnépszerűbb szak. A rendszerváltás után, a kilencvenes években indult a szakközépiskolai képzés – ma már szakgimnáziumként működnek.


Az iskola hírneve messzire eljutott, egyre több és több olyan diákot veszünk fel, aki nem a megyéből jön. Messzebbről is érkeznek tanulók, van, aki Pest megyéből szeretne hozzánk jönni. Nagyon büszkék vagyunk erre, a mezőgazdasági gépész és gépésztechnikusi szak jó hírneve messzire eljutott. Persze nem csak gépésznek tanulhatnak nálunk a fi atalok, a lányok körében például egyre népszerűbb az állategészségügyi technikus szakirány, illetve továbbra is többen vesznek részt a felnőttképzésünkben. „A diákok nem szájhagyomány útján terjesztik az iskola jó hírnevét, hanem rátermettségükkel, tudásukkal bizonyítanak: sikeresen szerepelnek a későbbi felvételiken.” Nem csoda a jó eredmény. Az iskolában nagy hangsúlyt fektetnek a gyakorlati képzésre, ehhez pedig megvannak a megfelelő eszközeik.
A gyakorlati órákon 43 gép áll rendelkezésre, ezenfelül pedig több olyan gép is található az iskola tulajdonában, amelyeket a gyerekek naponta szétszednek, majd összeszerelnek. A képzés végére már alaposan ismerik nem csak a gépeket, de egyes alkatrészeiket is.Sokat segítenek ebben a különböző nagyobb gyártóktól érkező részegységek, például az Audi gyárból, de az AXIÁL-tól is gyakran érkezik a gyakorlathoz szükséges eszköz.
Az elmúlt év gazdálkodása sikeres volt – mondta el az Agro Naplónak Taskovics Péter –, így három tanműhely építésére is lehetőségük volt, illetve önerőből tudtak Landini erőgépet vásárolni – e jeles alkalmon lapunk is részt vett.


Jelenleg 440 diákja van az iskolának, közülük körülbelül 200-an kollégiumi lakók. A férőhely pedig évről évre szűkösebb: az intézmény népszerűsége töretlen, és a messzi városokból érkező diákok elszállásolása nem mindig a legegyszerűbb.
De a jánoshalmi diákok nem csak a gyakorlat miatt szeretnek iskolájukban tanulni. Az órák mellett több játékban, versenyen vesznek részt. Ezek közül az egyik legnagyobb a gödöllői Szent István Egyetemmel közösen szervezett (főszponzor az AXIÁL) Dr. Szabó Gusztáv Gépészvetélkedő. Részt vesznek – bár kicsit később kapcsolódtak be – az Agro Napló által szervezett versenyen is. Fontosak ezek a versenyek, hiszen ezeken az alkalmakon a nagyobb cégek is „meríthetnek” a tehetséges diákokból, a nebulóknak alkalmuk van megmutatni, mit tudnak. A képzést pedig nem lehet elég korán elkezdeni, nem ritka, hogy a jánoshalmi óvodásoknak is megmutatják a tangazdaságot, az apróságok megnézhetik, mi minden zajlik a területen.


Arról már nem is beszélve, micsoda ünnep minden évben a gépes ballagás. Az idei évben rekord is dőlt: júniusban 121 géppel vonultak fel a végzős fi atalok Jánoshalma utcáin, meséli az igazgató. „Büszkék magukra a gyerekek, és ez a legfontosabb. Szeretnénk, ha nem csak jó szakembereket nevelhetnénk belőlük, hanem olyan felnőtteket, akik igazán szeretik a munkájukat.”

Kis traktorosok csúcstraktorban A „Legyél te is mezőgépész!” program keretein belül – a megyei szakiskolák és a MEGFOSZ közreműködésével – országos pályaválasztási kiállítás sorozat vette kezdetét októberben. Baján a regionális gépkereskedő jóvoltából csúcstechnológiás traktor várta a fi atalokat.


Hosszú sor kígyózott a 280 és 160 lóerős traktorok előtt, a csúcstechnológiának köszönhetően bárki könnyedén dolgozhatott velük. Fiatalok és idősebbek, lányok és fi úk éltek is a lehetőséggel.
Nem túlzás, ha azt mondjuk, ez a program volt a legnépszerűbb mind közül. „Nagyon fontos számunkra, hogy évről évre megmutassuk a fiataloknak, miért olyan szép is ez a szakma.” – magyarázza lapunknak ifj . Bátyity Antal, az AXIÁL Kft. marketingmenedzsere. „Ezért is hoztuk ki többek között ezt a gépet, hogy a fiatalok kipróbálhassák.


Látjuk mi is, hogy sajnos már kevesebben jelentkeznek agrár képzésekre az iskolában, ezen a tendencián szeretnénk kicsit változtatni.
Fontos ez nekünk is, hiszen a cégünknek is szüksége van a jó munkaerőre Szeretnénk a fi ataloknak megmutatni, mennyi lehetőség van ebben a szakmában, milyen gyorsan fejlődik a technológia, mennyire jó ezekkel a gépekkel dolgozni, mennyivel könnyebb lehet a munka, mint régen. A most bemutatott gépnél bizonyára lesznek sokkal fejlettebbek, mire ezek a fi úk-lányok kikerülnek az iskolából – ezért is fontos, hogy folyamatosan ismerkedjenek az egyre modernebb technikával.” Van, aki már az otthoni gazdaságban is vezetett hasonló gépet, más most ül traktorba először. Akárhogy is legyen, minden gyerek arcán izgalom, míg sorra kerül. Mire azonban kiszállnak a gépből, már egyre többüknek van kedve a mezőgazdasághoz… „Sok gyerek jön olyan családból, ahol már évtizedek óta mezőgazdasággal foglalkoznak. Ők nyaranta már be tudnak segíteni, ki tudják próbálni az otthoni gépeket, és talán már körvonalazódott bennük, hogy ezzel szeretnének foglalkozni, de mi azt szeretnénk, hogy az ilyen alkalmak még inkább arra ösztönözzék őket, válasszák az agráriumot.” Gombás László, a Szeremle-Dunafalva általános iskola tanáraként érkezett több diákjával az eseményre. „Nagyon szeretjük ezt az alkalmat, már tavaly is részt vettünk rajta több diákunkkal.
Fontos, hogy a gyerekek itt legyenek, hiszen első kézből kaphatnak információt a legjobb iskolákról. Tájékozódni tudnak, milyen lehetőségeik vannak, mérlegelhetik, melyik intézmény lenne számukra a legjobb. És persze a traktor is nagyon népszerű – talán ez is segít a döntésben, hogy mezőgazdászok legyenek.” „A pályaválasztás lassan időszerű lesz, ezért is javasolta az egyik tanárnőnk, hogy jöjjünk el erre a bemutatóra és eseményre. De a traktor kipróbálása is elég vonzó ajánlat volt.” – hangzik a gyerekek szinte egybehangzó véleménye. A fi atalok mellett Winkler Robi műsorvezetőt is lenyűgözte az AXIÁL gépei, a diákokkal együtt ült a traktorba. „Otthon van két MTZ gépünk, azokat gyakran vezetem. Van pár holdnyi kukoricánk, napraforgónk, búzánk, a család mezőgazdasággal foglalkozik. Én is mezőgazdász szeretnék lenni, a jánoshalmi iskolában szeretnék továbbtanulni.” – meséli az egyik környékbeli fi ú. „Szeretem vezetni az otthoni gépeket is, de ez egészen más, sokkal modernebb. Számítógép által vezérelt, könnyű kezelni, jó vele a munka, gyorsabb, ráadásul sokkal jobb benne dolgozni, nem csak a légkondi miatt, de az ülés is nagyon kényelmes.”

Duális képzés lehet a válasz a szakemberhiányra Kerekasztal-beszélgetést kezdeményezett a MEGFOSZ a mezőgazdasági ágazatot érintő súlyos szakemberhiány megoldásának céljából.
A 2016. október 26-án megrendezett eseményen részt vett többek között Román István, a Földművelésügyi Minisztérium agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára, Pataki Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szakképzési Igazgatóság igazgatója, Dr. Fenyvesi László, a MEGOSZ főtitkára, az érintett oktatási intézmények, valamint Harsányi Zsolt MEGFOSZ elnök.


A Földművelésügyi Minisztériumban tartott eseményen több mint 100 gépforgalmazó összehangolt együttműködésének köszönhetően egy átfogó, 11 pontból álló képzési és karrier programot mutattak be, mely tartalmazza a mezőgépész képzéseket, a szakmai gyakorlat elvégzésének helyszíneit és a karrierlehetőségeket is. A program válaszként szolgálhat az ágazatot érintő létszámproblémára.


Az agrárszakképző iskolák és a Földművelésügyi Minisztérium fenntartójukként arra törekszik, hogy az agrárgazdaság szereplőivel, szakmai szervezetekkel, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával olyan együttműködéseket hozzon létre, mely segíti az ágazatban meglévő krónikus szakemberhiány megszüntetését. „Az FM agrárszakképző intézményrendszere a duális képzés kiterjesztésében, közös beiskolázási kampányok megszervezésében és a felnőttképzési együttműködésekben tudja segíteni a szakember-utánpótlás biztosítását” – mondta el Román István, agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár.


A képzési és karrier program alappillére a duális képzés, amely keretében országszerte mintegy 30 szakiskolában a mezőgazdasági gépészeket oktatják. A program elemei között olyan fontos részegységek vannak mint a gyakornoki program, valamint az állami és cégek által felajánlott ösztöndíj elérése. „A Földművelésügyi Minisztérium hiányszakmának minősítette a mezőgazdasági gépész szakmát, nincs időnk, lépnünk kell. Tavaly elindítottuk a „Legyél te is mezőgépész!” programot azzal a céllal, hogy minél több fi atal fi gyelmét felhívjuk erre a biztos jövőt kínáló szakmára.” – mondta Harsányi Zsolt, a MEGFOSZ elnöke.
A szövetség bízik abban, hogy a fi atalok egyre nagyobb számban választják hivatásuknak a mezőgépész szakmát, ugyanakkor a MEGFOSZ jelenleg is futó kutatásának részeredményéből kiderül, hogy a válaszadó fi atalok 70%-a ugyan versenyképes szakmának tartja az agrárszektort, mégis mindössze 16% az, aki karrierlehetőségként tekint rá.
Fontos, hogy a fi atalok felismerjék, a mezőgépész szakma hosszú távú életpályamodellt nyújthat, stabil jövőt, emellett biztos keresetet, hosszú távú munkalehetőséget, komplex, más ágazatban is hasznosítható tudást, ami nemzetközileg is versenyképes.

 

Forrás: Agro napló