Hírek

A Múzeumok éjszakája Mezőhegyesen

A Mezőhegyesi Város- és Környezetvédő Egyesület, a József Attila Általános Művelődési Központ és a Mezőhegyesi Állami Ménes hagyományos rendezvényéhez idén új főtámogató, a Kozma Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium is csatlakozott.

2016. június 25-én ismét megtelt élettel a régi Nagyiskola, a tizenhárom állandó kiállítás mellett Nagy Károlyné jóvoltából a Szent György római katolikus plébániatemplom oratóriumában berendezett kiállítás is nyitva állt az érdeklődők előtt. A kellemesen hűvös klíma mellett orgonaszó is hívogatta a látogatókat.

A programban új elem volt „A Költészet Éjszakája”.  A felolvasóesten mezőhegyesi alkotók műveiből válogattunk. A Kozma 11. C osztályos diákjai: Adler Alexandra, Csala Ivett és Nagy Nikolett olvasták fel Kovácsné Gulyás Éva, Murinyi József, Pintér Gábor és Szalontai Imre verseit. Az alkotókat Lipták Ádám mutatta be, Kovácsné Gulyás Éva és Pintér Gábor személyesen is megtisztelték jelenlétükkel a rendezvényt. A gyerekeket Molnár Nikoletta tanárnő segítette a felkészülésben.

Bent a Nagyiskolában a családok Bánlaki Róbert 11. C osztályos tanuló segítségével az új kiállítási tárgyak mellé elrejtett csigaházakat kutatták fel családi vetélkedőnkön, projektoros vetítést láthattak; a 3-7 éves gyerekek pedálos Moszkvics versenyen vehettek részt az emeleti folyosón. Videojáték termünket a „Száz éves a mezőhegyesi szakképzés” című kiállító- teremben rendeztük be, ahol Varga Krisztián volt a házigazda. Az érdeklődők kipróbálhattak régi kvarcjátékokat, VideoTon tv-játékot, a legendás Commodore 64 számítógépet, PlayStationt. A foci EB idején több gépen is focis játékok futottak. Retro Játszóházunk háziasszonya idén is Balogh Elvira óvodapedagógus volt, míg az Isaszegi teremben Tarkó Mihályné segítségével a kézműves foglalkozáson diómanók készültek. A régészeti teremben Krucsóné Gergely Erzsébet vetített diafilmeket a gyerekeknek, az udvaron a helikopter alakú mászókát vehették birtokba. A vendéglátásról Kerekesné Pap Ildikó vezetésével a városvédők gondoskodtak. A kisvasúti túrakocsiban házi szörpök és zsíros kenyér várta az éhes vendégeket, Balogh Lajosné finom házi pogácsát sütött.

Miután Tarkó Gábor igazgató úr és Nagy-György Tamás idegenforgalmi menedzser kiosztották a díjakat, 21 órától koncert kezdődött a múzeum udvarán. A szegedi The Void industrial/death metal zenekar egyedülálló akusztikus projekttel lépett színpadra – elsőként Mezőhegyesen. Nacsai Zsolt (ének), Csontos Péter (szintetizátor, samplerek, ének), Kovács Dániel (gitár), Szőke Gábor (dob) és Patkós Péter (basszusgitár) saját szerzeményeik mellett feldolgozásokat is játszottak, például a Bon Jovitól.

https://www.youtube.com/watch?v=kbVSoAfQWdU

Készülő, negyedik lemezükről is játszottak nekünk. A rendezvény zárásaként elsötétültek az ablakok, majd elkezdődött „#azotthonomromjai #szomorú #gyönyörű” című virtuális épületfestés Tarkó Gábor fotóival. A sötét hangulatú vetítést Nagy-György Tamás szerkesztette, a zenei aláfestés a Terminator II. című film zenéjének feldolgozása volt. Nacsai Zsolt egy különleges, ősi ausztrál hangszert, a didgeridoot is megszólaltatta a produkcióban.

https://youtu.be/aUPPsVcnsjM

Tíz óra után kezdődött az éjszakai városnézés Kerekes György, a Mezőhegyesi Város- és Környezetvédő Egyesület elnökének szakvezetésével. Az érdeklődők a Ménesudvart, a Béke parkot, a Kocsimúzeumot és a Fedeles Lovardát is megtekinthették.

Köszönetet mondunk mindenkinek, aki jelenlétével megtisztelte rendezvényünket, valamint segítőinknek; a hangosítást és a fénytechnikát biztosító Bugyinszki Krisztánnak, Hájas Gábornak, Popon Csabának, valamint az est háziasszonyának, Zsóriné Kovács Márta Képviselő Asszonynak! Támogatóink voltak: Génbank-Semex Magyarország Kft., Jeszenka Zoltán, Kerekes György és családja, Magyar Tibor, Tarkó Gábor, Veres Zoltán és Zsóriné Kovács Márta.

(A Helytörténeti Gyűjtemény Facebook oldaláról; fotó: Nagy-György Tamás, Tarkó Gábor)