Hírek

A borkultúra ünnepe - Virágkötészeti verseny nyílt Villányban

„A borturizmus, a bormarketing, és az új gasztronómia mind-mind fontos elemei lehetnek a kiteljesedőben lévő, megújuló magyar borkultúrának” – mondta megnyitóbeszédében Dr. Simon Attila.

„A borturizmus, a bormarketing, és az új gasztronómia mind-mind fontos elemei lehetnek a kiteljesedőben lévő, megújuló magyar borkultúrának” – mondta megnyitóbeszédében Dr. Simon Attila, a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára a villányi „Bor-virág” elnevezésű, országos virágkötészeti versenyen, amelynek a Teleki Zsigmond Szakképző Iskola a házigazdája 2001 óta.

Simon Attila köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar borgazdaság és borkultúra évek óta fellendülőben van, és ennek a jól látható fejlődésnek az egyik központja a Baranya megyei Villány, ahol olyan kultúra-teremtő munka folyik, amely mintaadó lehet mindenki számára. A szakoktatás átalakításának céljaival kapcsolatban az államtitkár kiemelte: „Ha a diákok versenyképes tudás birtokában fejezik be iskoláikat, mindenki jól jár. A diák, mert lesz munkahelye és tisztességes fizetése. A vállalkozás, mert jó munkaerőhöz jut. Az iskola, mert nő a presztízse és a színvonala, de jól jár még a Kormány is, mert nő a foglalkoztatottság és ezáltal az adóbevétel.” Mint mondta, szeretnék kiépíteni a szakképzés teljes spektrumát egy rendszeren belül, a minisztérium fenntartásában, a húsipartól a cukrász-képzésig; ez szolgálja ugyanis a magyar agrárgazdaság érdekeit.

A hagyományos villányi versenyen a Földművelésügyi Minisztérium által fenntartott országos szakiskolák diákjai háromfős csapatokban mérik össze tudásukat. A több ezer főt vonzó Vörösbor Fesztiválhoz kapcsolódó vetélkedés különlegességét egyrészt a verseny témája adja; a szüret, bor, az őszi termés, másrészt az elkészült versenymunkák kiállításának helyszíne, az iskola ászokpincéje. A természetes téglafal kiváló hátteret biztosít a kiállított kompozícióknak. A verseny értékelését, zsűrizését a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesülete által felkért neves virágkötő mesterek végzi.

(FM Sajtóiroda)