Hírek

A jövő erdészeinek versenye

„El kell érnünk, hogy az agrárszakmák a legnépszerűbb hivatások közé kerüljenek a pályaválasztók körében” – hangsúlyozta Dömötör Csaba, a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezetője az erdészeti szakmunkás szakma kiváló tanulója verseny országos döntőjének záróünnepségén.

„Az ilyen versenyek abban is segítenek, hogy amikor már nem diákként, hanem felnőttként vesznek részt a megmérettetésekben, felkészültebbek és gyakorlottabbak lesznek, mint versenytársaik” – köszöntötte a rendezvény résztvevőit Dömötör Csaba. Mint mondta, „a sikeres ember tudja, hogy sosem érdemes mást okolni az esetleges kudarcért, a sikerért viszont legyünk hálásak annak a közösségnek, ahol a tudást megszereztük!”A főosztályvezető arra kérte a fiatalokat, hogy törekedjenek mindig a győztes, pozitív hozzáállásra, és lehetőleg a csapatban elért siker képességét is próbálják elsajátítani. A diákokat a saját sorsukért való személyes felelősségvállalásra biztatta azokkal a szavakkal, hogy „a jövőnk formálása a saját kezünkben van”.

Dömötör Csaba szólt a tárca és az iskolák előtti feladatokról is. „El kell mondanunk a fiataloknak, hogy nemcsak egyre biztosabb karriert várhatnak az agráriumtól, hanem értelmes, távlatos alkotómunkát is. A cél az, hogy az agrárszakmák a legnépszerűbb hivatások közé kerüljenek a pályaválasztók körében” – fogalmazott a főosztályvezető.

A patinás Bedő Albert Erdészeti Szakképző Iskolában rendezett háromnapos országos döntőben számos területen mérték össze tudásukat a legjobb erdészeti szakmunkás-tanulók. A minisztérium által támogatott verseny feladatai között éppúgy szerepeltek kérdések a fakitermelés, az erdészeti erő-és munkagéptan, mint a vállalkozási, és a vadászati ismeretek témaköreiből is.