Hírek

A szakképzésben van az ország jövője

A kormány felismerte, hogy a korábbi évtizedekben zsákutca volt a szakképzés elhanyagolása, vagy leértékelése.

A kormány felismerte, hogy a korábbi évtizedekben zsákutca volt a szakképzés elhanyagolása, vagy leértékelése. A világ elment a magyar szakoktatás mellett, ezért most újra kell építeni annak teljes rendszerét – emelte ki köszöntőjében a ceglédi Török János Mezőgazdasági és Egészségügyi Szakképző Iskola 60. évfordulójának rendezvényén Román István, a Földművelésügyi Minisztérium agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára.

Mint mondta: hiba volt egy olyan világban hinni, ahol a megbízható szaktudást kiváltja valami más, ahol a szakmunkák elvesztik jelentőségüket, ezért az ilyen képzést az elméleti oktatás javára csökkenteni lehet. Az államtitkár szerint a piacképes tudást nyújtó jó iskola az egyik legjobb fegyver a munkanélküliség ellen. A kormány éppen ezért a következő években soktíz milliárdot szeretne költeni a világgazdaság igényeinek megfelelően átalakítandó szakképzés fejlesztésére.

2015 a magyar szakképzés éve lesz, és az új, gyakorlati képzést előtérbe helyező szakoktatási rendszer a gerince a magyar gazdaságpolitikának is – hangsúlyozta az államtitkár, aki emlékeztette a megjelent tanárokat és diákokat arra is, hogy ma már ezer iskolában, több mint kétszázötvenezer középiskolás tanul szakmát. Mindebből huszonhétezer tanul a Földművelésügyi Minisztérium fenntartásában működő intézményhálózatban. A szakmák megítélése is sokat javult, egyre többen látják be, hogy egy jó szakma bőven felér egy jó érettségivel – szögezte le Román István.

A Török János Szakképző Iskola jubileumát méltatva az államtitkár a hagyományok fontosságát, a rugalmasságot, valamint az újrakezdés képességét emelte ki. Hozzátette: a ceglédi iskola mindezekben bővelkedik. Román István úgy fogalmazott, hogy ezek a tulajdonságok jó esélyt adnak arra, hogy az itt tanuló diákok ne csak biztos munkát szerezzenek a későbbiekben, de tartós sikereket is elérjenek életük folyamán.

Az iskola névadója, Török János (1807-1874) Széchenyi István szellemi köréhez tartozott. 1846-ban a Cegléd melletti Szőkehalmán gazdaképző intézetet létesített, amely jelentős hatással volt a térség mezőgazdaságának fejlődésére. A jubileumi ünnepséget követően szombat este az iskola közössége bállal ünnepli meg a Török János Mezőgazdasági és Egészségügyi Szakképző Iskola fennállásának hatvanadik évfordulóját.

(Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája)