Hírek

Az FM megerősítené a tangazdaságokat

Az agráriumban továbbra sem képzelhető el a szakképzés jól működő tangazdaságok nélkül.

Az agráriumban továbbra sem képzelhető el a szakképzés jól működő tangazdaságok nélkül, a szaktárca ezért ezeket nem megszüntetni, hanem megerősíteni és fejleszteni kívánja - hangsúlyozta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) helyettes államtitkára a Vas megyei Vépen, ahol oktatási szakemberekkel találkozott.

Román István szerint az agrárszakképzésben is tervezik a gyakorlati képzést előtérbe helyező duális szakképzés bevezetését, amely szavai szerint különösen jól működhet a gépész- és mezőgazdasági gépész szakmák oktatásánál. Ugyanakkor például a növénytermesztés és az állattenyésztés területén is komoly, sőt egyre bővülő szerepet szánnak a jól működő tangazdaságoknak - tette hozzá.

Hozzáfűzte: uniós források felhasználásával korszerűsítenék a minisztérium fenntartásában álló - tangazdaságokat is működtető - szakképző intézmények gépparkját, eszközparkját és infrastruktúráját. A helyettes államtitkár szavai szerint a tangazdaságokat olyan látogatható "mintagazdaságokká" fejlesztik, amelyek segíthetik a mezőgazdasági szakmák iránt érdeklődő fiatalokat a pályaválasztásban.

Román István elmondta: a szaktárca az elmúlt évben a meglévő 17 mezőgazdasági szakképző intézménye mellé további 47 működtetését vette át, ahol összesen több mint 24 ezer diák tanul, 2800 pedagógus dolgozik, az intézményekhez kapcsolódó tangazdaságok pedig 4800 hektárnyi területen gazdálkodnak. Ismertetése szerint a teljes szakképzési hálózat költségvetése évente 16,2 milliárd forint, amit az intézmények 5,5 milliárd forint saját bevétellel egészítenek ki.

(MTI)