Hírek

Batthyány Lajos nevét vette fel a Pápai Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakközépiskola

A Dunántúl egyik legfontosabb agrárszakiskolája működésének 120. évében vette fel az első magyar törvényes miniszterelnök nevét.

A Dunántúl egyik legfontosabb agrárszakiskolája működésének 120. évében vette fel az első magyar törvényes miniszterelnök nevét. Az Aradi Vértanúk Napján rendezett névadó ünnepségen Román István, a Földművelésügyi Minisztérium agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára kiemelte: a Kormány célja az, hogy ismét kiemelkedő legyen a magyar szakképzés.

„Sem jobbról, sem balról nem hagytam, hogy visszaéljenek velem. A magam útját jártam” – idézte fel a mártír miniszterelnök búcsúlevelének sorait Román István, hangsúlyozva, hogy Batthyány Lajos tisztában volt azzal, hogy az arany középút a legjobb az ország számára.

„Az ország sikerének titka az egészséges egyensúly mindenben: ugyanígy a múlt ismerete és tisztelete elválaszthatatlan a sikeres jelentől és különösen a jövőtől” – tette hozzá a helyettes államtitkár, aki kitért arra is, hogy Batthyány Lajos nemcsak kiváló államférfi volt, hanem olyan, világlátott, művelt ember, aki a saját birtokán korszerűen, európai színvonalon gazdálkodott, példát adva környezetének.

„Minden területen kiváló és felkészült volt, aki emellett a kritikus pillanatokban személyes hősiességet vállalt az övéiért” – indokolta Román István, hogy miért döntött jól a patinás dunántúli agráriskola, amikor az első magyar törvényes miniszterelnök nevét vette fel. 

A helyettes államtitkár elmondta: „belevágtunk egy rendkívül mély átalakításba, amelynek végső célja, hogy a minisztérium fenntartásában ismét kiemelkedő legyen a magyar agrárszakképzés. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy „a földtől az asztalig” elv alapján lefedjük az élelmiszeripari oktatás teljes spektrumát.”

(Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája)