Hírek

Davidovics László átvette az Európai Polgári Díjat

Európai Polgári Díjat kapott Davidovics László a Dél-Alföld – Európai Unió Egyesület alapító elnöke. A díjat Erdős Norbert európai parlamenti képviselő adta át a díjazott részére az október 3-án Békéscsabán a Jókai Színházban megrendezett ünnepségen.

A Békéscsabai Jókai Színház Vesztegzár a Grand Hotelben című vígjátékának díszbemutatójával egybekötött rendezvényen Lővei Andrea, az Európai Parlament Tájékoztatási Irodájának vezetője bemutatta a 2008-ban alapított Európai Polgári Díjat, melyet olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyeknek illetve szervezeteknek ítélik oda, akik hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához, vagy az unió értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki.

A díjat Erdős Norbert adta át, aki méltatásában kiemelte, hogy Davidovics László rengeteget tesz a gyermekekért, hozzájárulva, hogy a gyakran nehéz sorsú diákok életükben először és nemegyszer utoljára megismerhessék Európa többi országát is. A világkép, amely kialakul bennük Európáról, a világról a díjazott által szervezett szakmai utaknak köszönhető. A képviselő kiemelte, hogy az Európai Polgári Díj egy egész térségnek, egy egész megyének az elismerését jelenti.  

A díjazottat a rendezvényen Dr. Simon Attila István a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára is méltatta, kiemelte, hogy Davidovics László komolyan veszi azt a hitvallást, amire szerződött és aprólékos napi munkával végzi a munkáját a Bethlen Gábor Szakiskola igazgatójaként. A Földművelésügyi Minisztérium nagyon büszke, hogy Európai Polgári Díjjal elismert iskolaigazgatója van a minisztériumhoz tartozó szakiskolának. Davidovics László személyében egy igazi európai polgárhoz került az Európai Polgári Díj 2015-ben Magyarországon.

Balla Ágnes a Tempus Közalapítvány Szakképzési és felnőtt tanulási csoportjának vezetője hozzátette, hogy a díjazott munkájának köszönhetően közel kétszáz diák és kétszáz szakember vehetett részt európai tanulmányúton és szakmai gyakorlaton. Munkájával nem csak helyi, hanem regionális és nemzetközi szinten is hatni tudott. A diákok olyan kitekintést kaphattak más kultúrákra, országokra, munkamódszerekre, olyan szakmai, nyelvi, és személyiségfejlődésen eshettek keresztül, amely az egész életükre kihat és sokkal érettebb és határozottabb európai polgárokká válnak.

 

 

 

Davidovics László köszönőbeszédében kifejtette, hogy célja mindig is az volt, hogy a vidéken élő diákokat, szakembereket érdekeltté tegye abban, hogy a saját környezetüket jobban működtessék európai uniós eszközökkel. Ehhez elengedhetetlen a tanulás, a képzés, a mobilitás, hogy az emberek megismerkedjenek az uniós országok hatékony, innovatív fejlesztéseivel és ezeket itthon is alkalmazzák. Nagyon fontosnak tartja, hogy a magyar termékeket megismerjék külföldön és a külföldi termékeket Magyarországon, így a vidéki emberek együttműködhetnek európai társaikkal. Davidovics László nagyon fontosnak látja a mezőgazdasági képzéssel foglalkozó intézményi hálózat megerősödését, amely az adott településen központi szerepet játszik programszervezésben és kulturális csereprogramokban.

Háttér
Davidovics László és a  SPIDER Miskolci Mentőcsoport  az Európai Parlament által alapított Európai Polgári Díj két magyarországi díjazottja 2015-ben. Az Európai Parlament által 2008-ban alapított Európai Polgári Díjat olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyeknek illetve szervezeteknek ítélik oda, akik hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához, vagy az unió értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki.

A díjazottak a saját országukban rendezett díjátadó ünnepségen kitüntetésben részesülnek, valamint meghívást kapnak az októberben, Brüsszelben megtartott központi díjátadó ünnepségre is.

Davidovics László munkájának eredményeként 14 szakmai szervezettel, szakiskolákkal, önkormányzatokkal, kis- és középvállalkozásokkal és jogi személyekkel 2004-ben megalapította a Dél-Alföldi - Európai Unió Gazdasági, Kulturális, Oktatási Integrációs Együttműködést Koordináló Egyesületet.  Az egyesület - melynek egyben elnöke is - céljai a különböző területen dolgozó szakemberek tapasztalatcseréje, képzésorientáció, valamint kulturális és szakmai programok szervezése az uniós polgárok között. Davidovics Lászlót Erdős Norbert európai parlamenti képviselő terjesztett fel a díjra.