Hírek

Erős agrárgazdaság, megújuló agrárszakképzés

Erős agrárgazdaság, megújuló agrárszakképzés címmel kezdett országjárásba a Földművelésügyi Minisztérium Agrárszakképzésért Felelős Helyettes Államtitkársága.

Erős agrárgazdaság, megújuló agrárszakképzés címmel kezdett országjárásba a Földművelésügyi Minisztérium Agrárszakképzésért Felelős Helyettes Államtitkársága. A tárca fenntartásában működő, 59 intézményegységet magában foglaló szakképző hálózat fő fejlesztési irányainak a bemutatása mellett a megbeszélések fontos célja a közös gondolkodás az együttműködő partnerekkel.

Az első konzultációnak a mátészalkai Baross László Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium adott otthont. A megbeszélésen részt vettek a szatmári térségből iskolaigazgatók, polgármesterek, a gyakorló helyet biztosító gazdaságok, a megyei agrárkamara és a tankerület képviselői. 

Román István, agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár előadásában bemutatta a magyar agrárgazdaságban az elmúlt években bekövetkezett pozitív változásokat, kiemelve, hogy ágazati szinten nőtt a foglalkoztatás és az ország gazdasági növekedéséhez is nagy mértékben hozzájárult az agrárium, vagyis a szektorban dolgozók munkája. Az agrárszakképzés legfontosabb céljaként azt fogalmazta meg, hogy támogatnia kell ágazat további bővülését, valamint segíteni a fejlesztési célok megvalósulását. A bővülő munkalehetőségek a pályát is egyre inkább vonzóvá tehetik.

A helyettes államtitkár kiemelte, hogy a Földművelésügyi Minisztérium biztosította háttér lehetőséget nyújt arra, hogy területileg összehangolt, az agrárgazdaság valós igényeit kiszolgálni képes intézményhálózat jöjjön létre. Fontos feladatként jelölte meg a gyakorlati képzés további megerősítését, az élelmiszeripar szereplőivel való szoros együttműködést.

A tanácskozáson a résztvevőktől elhangzott, hogy jó az együttműködésük a szakképző iskolával. Kovács Sándor, országgyűlési képviselő kezdeményezésére az intézmény vállalta, hogy a térségbe tervezett közfoglalkoztatási mintaprogramhoz a képzési hátteret biztosítja. Az elképzelés illeszkedik ahhoz az irányhoz, hogy a felnőttképzésben is aktívabb szerepet vállaljanak az FM-es intézmények.

(FM Sajtóiroda)