Hírek

Jól teljesítenek Németországban a DASzK-os diákok

5 diák teljesíti 14 hetes gyakorlatát Szászországban az ERASMUS+ program támogatásával. A diákok magángazdaságokban és egy szövetkezetnél gyarapíthatják szakmai ismereteiket állattartás és növénytermesztés berkein belül. A tanulók a programot 2015. augusztus 24-én kezdték meg Köllitschben, ahol 2 hetes gyakorlat során együtt akklimatizálódtak a német nyelvhez, német ételekhez, technikához, munkához. 

Az oktató és kísérleti gazdaságban oktatók segítették a diákokat, hogy szarvasmarha-tartás, takarmányozás, gépészet, talajmegmunkálás, betakarítás témáiban minél szélesebb ismeretekkel utazhassanak a diákok a fogadó gazdákhoz. A tanulók a második hetet vizsgával zárták, ahol érdemjegyet is kaptak. Az intézmény vezetője az értékelés során kiemelte a diákok szorgalmát, megbízhatóságát, szakmai elkötelezettségét, fegyelmét és nem utolsósorban kiemelkedő szakmai tudását.

A 2015. október 13-án tett monitoring látogatás során hasonló véleményeket hallhatott a DASzK főigazgatója, gazdasági vezetője és a program koordinátora. A gazdák maximálisan meg vannak elégedve a tanulókkal, jó teljesítményüket az iskolai oktatásnak és a felkészítésnek tulajdonítják.

A tanulók részt vesznek a gazdaságok mindennapi munkájában, önállóan dolgoznak, helyettesítik a gazdákat, amikor ők éppen nyaralnak. Lehetőségük volt a tanulóknak Berlinben a német parlamentet és a fővárost, Reichenbachban egy újonnan felépített 1000 férőhelyes szarvasmarha-istállót, Zwickauban az August Horch múzeumot megtekinteni. A hátralévő 4 hétben még nagyszerű programok várnak a résztvevőkre: november elején Hannoverbe utaznak a világkiállításra, bálba viszik a gazdák vendégeiket.  A november végéig tartó gyakorlatról diákjaink EUROPASS bizonyítványt kapnak.