Hírek

Kemenceavatás a Csapóban

Régi terv és vágy vált valóra, amikor 2016. április 25-én ünnepélyes keretek között felavatásra került az iskola szabadtéri kenyérsütő kemencéje.

A Nemzeti Tehetség Program keretében tartott Örökség Műhely tábor ideje alatt megtörtént a kemence „alapkő letétele”, megszületett az elhatározás egy kenyérsütő kemence megépítésére. Valljuk azt, hogy pék tanulóinknak a modern gyártástechnológia mellett meg kell ismerniük a hagyományos tésztakészítést, sütést, kemence használatot is. Célunk az, hogy így ismerkedjenek a jövendő hivatásukkal. Ez a cél volt a kemenceépítés egyik elindítója.

A kemence megépítésének tervét megerősítette Sabján Tibor tisztelete is. Városunk szülöttjére, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum 2009-ben elhunyt néprajzos-építészére munkatársai és tisztelői „kemencés emberként” emlékeznek. Felmérte, lerajzolta, megőrizte az utókor számára a régi paraszti fűtő- és sütő kemencéket. Sabján Tibor emlékét idézte fel a rendezvényen Tolnainé Szabó Beáta az iskola szakmai tanára.

Az iskola kenyérsütő kemencéje a gazdaasszony-képző parkjában kapott helyet. A frissen épített kemence kiégetése több hónapon keresztül folyt, majd megsültek benne az első cipók, kenyerek.

Az avatási ünnepségen Jeszenka Ildikó, az intézmény főigazgató-helyettese adta át használatra a kemencét. Az avató műsorban az iskola két diákja osztotta meg a résztvevőkkel Nagyváthy János 1830-ban papírra vetett gondolatait a kemence jóságáról, felfűtésének tudományáról és a hagyományos kenyérsütésről. Ezt követően a Szent Rita Katolikus Óvoda nagycsoportosai verseltek és énekeltek a malomról, a lisztről, a pék- és a gazdaasszony munkájáról.

Az avató fénypontja a kóstoló volt. Az iskola pék tanulói kemencében sült langallóval, kulcsos kaláccsal kínálták az érdeklődőket.