Hírek

Kiemelt feladat a tangazdaságok fejlesztése

Az Agrárszakképzésért Felelős Helyettes Államtitkárság országjáró körutat szervezett az elmúlt hetekben a Földművelésügyi Minisztérium (FM) által fenntartott szakképző iskolákban.

Az Agrárszakképzésért Felelős Helyettes Államtitkárság országjáró körutat szervezett az elmúlt hetekben a Földművelésügyi Minisztérium (FM) által fenntartott szakképző iskolákban.

A 18 helyszínen az intézmények  legfontosabb együttműködő partnerei vettek részt, így a gyakorlati képzést nyújtó helyek képviselői, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei vezetői, általános iskolák és a tankerületek vezetői, polgármesterek. A minisztérium álláspontja szerint az 59 FM intézmény egy helyi közösség része is egyben, akikkel fontos a folyamatos konzultáció.

A megbeszéléseken a résztvevők fontosnak tartották a gyakorlati képzések további megerősítését. Az is elhangzott, hogy bizonyos szakmák esetében komoly nehézségekbe ütközik a duális képzés teljes körű megvalósítása. A tangazdaságok fejlesztése ezért kiemelt feladat. Román István, agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a tangazdaságoknak fontos szerepe lehet a pályaorientációban is, a cél ezért nem önmagában csak a fejlesztésük, de az általános iskolás gyermekek számára is meg kell nyitni azokat. Olyan programokat kell szervezni, amelyeken korosztályuknak megfelelően meg tudnak ismerkedni a mezőgazdasággal.

A másik fontos témakör az agrár-szakképző iskolák képzési profiljának az összehangolása volt. A helyettes államtitkár elmondta, hogy a profiltisztítás és új szakmák beindítása folyamatosan zajlik, véleménye szerint jogszabályi szinten is hamarosan lezárul az intézményrendszer működtetésével kapcsolatos átmeneti időszak.

A rendezvénysorozaton elhangzott, hogy a foglalkoztatás bővült az agráriumban, a szektor nagy mértékben járul hozzá az ország gazdasági növekedéséhez, ezért az agrár szakmák presztízse is nő. Ezek fontos információk azok számára is, akik a továbbtanulásukat tervezik.

(FM Sajtóiroda)