Hírek

"Megújuló magyar vidék"

Konferenciát tartott tegnap a Nézőpont Intézet, Emberöltőre tervezve - Megújuló magyar vidék címmel. A Kossuth Rádió ezzel kapcsolatban kérdezte Fodor Csabát, a Nézőpont Intézet elemzőjét...

Mv: Mi ez a program? Milyen tanulságokat szűrtek le? 


Fodor Csaba: A mi szerepünk lényegében annyi volt, hogy a nemrég bemutatásra kerülő új Nemzeti Élelmiszergazdasági Stratégia kapcsán prezentáljunk egy közvéleménykutatást, ugyanis megkérdeztük a magyar embereket arról, hogy mit gondolnak ennek a stratégiának a legfőbb pontjairól, de szó esett agrár szakképzésről is, illetve a vidék és a jövő nemzedék viszonyáról. 

Mv: Mit lehet látni ezen a területen? Hiszen többen felvetették azt, hogy a gazdáknál is tapasztalható az, ami a társadalomban leginkább tapasztalható, nevezetesen az, hogy elöregedő a társadalom, kevés a fiatal gazda. Ez a probléma ott előkerült? 

Fodor Csaba: Igen, szerintem érdemes kettéválasztani a kérdést, mert abszolút kettős volt a konferenciának a felépítése. Ahogyan utaltam rá a beszélgetés legelején, mi készítettünk egy felmérést, ahol a Nemzeti Élelmiszergazdasági Stratégiával foglalkoztunk. Ez nagyon érdekes eredményeket hozott abból a szempontból, hogy rámutatott arra, hogy a magyarok elsöprő többsége támogatja ennek a stratégiának az egyébként meglehetősen fontos elemeit, tízből nyolcan támogatják azt, hogy a kormány végre fellép az élelmiszerpazarlás ellen, de ugyancsak tízből nyolcan vannak például a GMO-mentesség megőrzése mellett. És akkor itt térnék rá a kérdésének a konkrét megválaszolására, ugyebár tízből heten azt is mondták ebben a felmérésben, hogy helyes döntésnek vélik, miszerint a jövőben a családi gazdaságoknak sokkal nagyobb szerepe lesz a mezőgazdasági termelésben. Nyilvánvaló, hogy érinti az elöregedés és az általános demográfiai folyamatok is érintik a gazdákat, és az is tény, hogy Európaszerte egyre kevesebb a fiatal gazdálkodó, de a támogatási rendszer alapján és az elmúlt néhány esztendő jogszabály-változásai alapján egyébként számukra is adott a lehetőség az intenzív gazdálkodásra, illetve arra, hogy bekapcsolódjon a középosztályosodás folyamatába. 

Mv: Milyen tanulságokat lehetett még levonni ebből a felmérésből és ami a konferencián is elhangzott? 

Fodor Csaba: Még egy eleme volt ennek a felmérésnek, miszerint hogy ugyancsak tízből nyolcan vélik úgy, hogy egyébként a magyar élelmiszeripar képes a magas szintű fogyasztói igényeknek megfelelő élelmiszereknek az előállítására, tehát a közbizalom ott van egyébként a magyar élelmiszeriparban, a választópolgárok is érzékelik és úgy gondolják, hogy abszolút van piaca a minőségi magyar élelmiszernek. 

Mv: A panelbeszélgetésekből milyen tanulságokat lehetett levonni? 

Fodor Csaba: Nagyon fontos előadást hallhattunk az agrár szakképzésért felelős helyettes államtitkár úr, Román István részéről, egy nagyon fontos eleme az agrár szakképzés ugyanis a megújuló magyar vidékpolitikának és agrárpolitikának, tudniillik itt az emberi tényező elsődleges, és értelemszerűen a most elfogadott élelmiszergazdasági stratégiát és az agár-vidékpolitika más elemeit is a most még fiatal gazdálkodók, de hát ugye távlatokban gondolkodva harminc-negyven év múlva nyilván nem fiatal gazdálkodók fogják végrehajtani, értelemszerű, hogy kulcsfontosságú, hogy a kormány nemzeti ügyként kezeli az ezen gazdákkal való foglalkozást, és egyáltalán egy óriási előrelépés az, hogy végre távlatokban tudunk gondolkodni az agrárgazdaság tekintetében is. 

Forrás: Kossuth Rádió, 180 perc