Hírek

Párizsi Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállítás

2016. február 27-től március 6-ig immár 53. alkalommal kerül megrendezésre Párizsban a SIA - Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállítás és Vásár.
A minden évben megszervezett vásár a mezőgazdasági tevékenységet folytatók, illetve az ahhoz kapcsolódó ágazatok - beleértve az egyre nagyobb mértékben képviselt élelmiszeripart, vendéglátást és kereskedelmet is- szereplőinek gyűjtőhelye.

Mindezen túl kitűnő alkalmat teremt arra, hogy a szektor képviselői találkozzanak a politikai élet szereplőivel, partnereikkel, a nagyközönséggel.
 A SIA mindezen lehetőséget nyújt arra, hogy a vidéken élők és a városlakók párbeszédet folytassanak az agráriumot érintő kérdésekről, illetve tétjeiről, így nyerve meg a más tevékenységből élők bizalmát. A Francia Mezőgazdasági Minisztérium elsőszámú partner a kiállítás megszervezésében és lebonyolításában.
 A neves rendezvényen képviselteti magát a francia agrárszakképzés is: a Minisztérium Szakképzési Államtitkársága – DGER - külön pavilonban mutatja be a képzési kínálatot, sok szakiskola önálló standdal, termékekkel vesz részt a rendezvényen.
 A 2016. évi Párizs SIA n az FM Agrárszakképző Intézményi Hálózat is részt vesz.
 A magyar küldöttséget Román István helyettes államtitkár, a Földművelésügyi Minisztérium Agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára vezeti. A delegáció tagjai a Kenderesi és Gyomaendrődi szakképző iskolák oktatói, diákok
 A francia és magyar partnerek értékelik a kialakított szakmai kapcsolatokat és futó Erasmus + diák és szakoktatói Mobilitási programokat, megismerik egymás duális agrárszakképzési rendszerét. A francia agrár felsőoktatási rendszer tanulmányozása is szerepel a magyar küldöttség programjában. Diákunk – Pataki János - és felkészítő tanára részt vesz az állatbírálatban az Unió többi országának képviselőivel. Kiállítunk magyar termékeket, hungarikumokat; személyesen találkozunk a francia Agrárkamara és szakoktatás vezetőivel, iskolaigazgatókkal. Ezek a programok a magyar duális képzés bevezetéséhez hasznos tapasztalatokkal gazdagítják a kiállításon résztvevő magyar küldöttségek, további szakképzési és Uniós pályázatok kidolgozására ösztönzik a francia és magyar agrárszakképző intézményi hálózatot.
 Hazánk Párizsi Nagykövetsége is fogadta a magyar küldöttséget. Dr. Varga Krisztina első beosztott és Gresóné Nesuta Marianna, mezőgazdasági és környezetügyi szakdiplomata a partnerség kiszélesítésére és további szakképzési programok kidolgozására bíztatta a magyar delegációt.