Hírek

Szakmai kerekasztal az agrárszakképzésért

Az Földművelésügyi Minisztérium agrárszakképző intézményrendszere a duális képzés kiterjesztésében, közös beiskolázási kampányok megszervezésében és a felnőttképzési együttműködésekben tudja segíteni a szakember-utánpótlás biztosítását – mondta el Román István, agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár szakmai kerekasztal-beszélgetést követő sajtótájékoztatón.

A mezőgazdasági termelést egyre súlyosabban érintő mezőgépész szakember hiányra kerestek megoldást a szakmai szervezetek a Mezőgazdasági Gépforgalmazók Országos Szövetségének (MEGFOSZ) és a Földművelésügyi Minisztérium Agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkárságának rendezvényén.

 

Fotó: Francz Ilona

 Román István, hangsúlyozta, két évvel ezelőtt példaértékű együttműködés indult meg és napjainkra bontakozott ki a mezőgazdasági gépész képzés területén. Az agrárszakképző iskolák fenntartójaként a Földművelésügyi Minisztérium arra törekszik, hogy az agrárgazdaság szereplőivel, szakmai szervezetekkel, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával olyan együttműködéseket hozzon létre, mely segíti az ágazatban meglévő krónikus szakemberhiány megszüntetését. Napjainkra egyre több gazdasági szereplő látja be, hogy ehhez összefogás és közös cselekvés kell.


Fotó: Francz Ilona

 Harsányi Zsolt, a MEGFOSZ elnöke elmondta, több mint 100 gépforgalmazó összehangolt együttműködésének köszönhetően átfogó, 11 pontból álló képzési és karrier programot állítottak össze, amely tartalmazza a mezőgépész képzéseket, a szakmai gyakorlat elvégzésének helyszíneit és a karrierlehetőségeket is.

Bízunk benne, ha a tanulók testközelből tapasztalják meg a mezőgépész élet szépségeit, kedvet kapnak ahhoz, hogy ezt válasszák hivatásuknak - emelte ki Harsányi Zsolt.

(FM Sajtóiroda)