Hírek

Tovább kell emelni az agrárszakképzés színvonalát

„A magyar gazdaságnak sokkal több jól képzett szakemberre és technikusra van szüksége, mint amennyit a jelenlegi oktatási rendszer biztosítani tud.” – emelte ki Román István, a Földművelésügyi Minisztérium agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára a Dísznövénykertész Szakma Kiválója Tanulója Verseny országos döntőjének záróünnepségén.

A Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskolában és Kollégiumban rendezett megmérettetésre az egész országból érkeztek tanulók. Az 1962 óta agrárképzést nyújtó Fejér megyei intézményben Román István hangsúlyozta: a „földtől az asztalig” elv alapján a szaktárca az egész agrárszakképzést úgy alakítja át, hogy az hatékonyabb és versenyképesebb legyen.

A helyettes államtitkár szólt a duális képzés bevezetéséről, a szakoktatási intézmények profiltisztításának szükségességéről, és az ágazati hiány-szakképesítések számának a bővítéséről, mint az agrárképzés megújításának fontos eszközeiről. Mint mondta, ma a Földművelésügyi Minisztérium fenntartásában ötvenkilenc szakképzési intézmény működik, ahol közel huszonötezer diák tanul. A cél az, hogy emelkedjen az oktatás színvonala, és az agrárszakmák újra népszerűek legyenek a fiatalok körében.Aláhúzta: vissza kell állítani a kétkezi munka elismertségét.„Biztos, hogy a 2010-es és a 2020-as évek egyik fő nyertese az agrár- és élelmiszergazdasági szakképzés lesz” – utalt Román István a szakoktatással kapcsolatos nagyszabású kormányzati tervekre.

A minisztérium képviselője arra kérte az agrárszakiskolákat, hogy minél szorosabban működjenek együtt az agrárgazdaság szereplőivel, és aktívan vegyenek részt a helyi közösségek életében. A Földművelésügyi Minisztérium által támogatott három napos országos verseny sikeréhez szakmai szervezetek – köztük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – valamint helyi cégek járultak hozzá. A rendezvényen írásbeli, szóbeli és gyakorlati feladatokban versengtek a diákok.