Hírek

Új kezdet az agrárszakképzésben

Lehet bármilyen világtrend, az agrárium mindig is a gazdaság egyik fő pillére lesz a Kárpát-medencében. Jelenleg az agrárszakképzés teljes átalakítása zajlik Magyarországon – hangsúlyozta köszöntőjében Román István, a Földművelésügyi Minisztérium agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára a Mezőgazdasági Gépszerelő Szakma Kiváló Tanulója Verseny döntőjének díjátadó ünnepségén.

Célunk egy olyan szakképzés felépítése, amely rugalmasan reagál a piac követelményeire. Addig is tudatosítanunk kell mindenkiben, hogy a szakképzés van a gazdaságért, és nem fordítva – emelte ki a záróünnepségen a helyettes államtitkár. Mint mondta, a mezőgazdasági gépszerelő, gépjavító és növénytermesztési gépüzemeltető, gépkarbantartó szakmák mind komoly hivatások, a magyar mezőgazdaságban egyenesen nélkülözhetetlenek. Olyan nagy hagyományú foglalkozások ezek, amelyek nemcsak kenyeret adtak nemzedékeknek, de művelőiknek tartást és megbecsülést is biztosítottak. Már rövidtávon szeretnénk visszaadni a kétkezi szakmák népszerűségét, és növelni az itt dolgozók elismertségét – szögezte le Román István. A pályaválasztás fontosságáról szólva úgy vélekedett, hogy aki jól választ szakmát, a győztesek között lehet az életben is.

A nagyszabású országos verseny döntőjének idén a hajdúböszörményi Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium adott otthont. 2015-ben húsz iskola negyvenkét tanulója jelentkezett, a verseny lebonyolítását pedig harminchat pontozó segítette. A diákok két napon keresztül adtak számot tudásukról gyakorlati és elméleti feladatok megoldásával. Mindez összhangban állt a most bevezetendő duális agárszakképzés jellegzetességeivel.

A döntő lehetőséget biztosított a Földművelésügyi Minisztérium fenntartásában levő iskolák szakmai találkozójára, az intézmények munkájának megismerésére. A rendezvény sikeréhez jelentős mértékben járult hozzá Hajdúböszörmény Önkormányzata, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Béke Mezőgazdasági Szövetkezet, a Formula GP Kft, valamint az Aranykalász Gazdák Kft is.

 

(FM Sajtóiroda)