Hírek

Újjá kell építeni a magyar agrárszakképzést

Abszolút prioritást élvez a magyar agrárszakképzés újjáépítése - jelentette ki Dr. Simon Attila István közigazgatási államtitkár a tárca által immár harmadik alkalommal megrendezett Kárpát-medencei Összefogás Fórumon.

Abszolút prioritást élvez a magyar agrárszakképzés újjáépítése - jelentette ki Dr. Simon Attila István közigazgatási államtitkár a tárca által immár harmadik alkalommal megrendezett Kárpát-medencei Összefogás Fórumon.

Az államtitkár hangsúlyozta, fontos, hogy még több fiatal tanulhasson szakmát, hiszen kiemelkedően képzett agrárszakemberek nélkül nem lesz XXI. századi mezőgazdaság és működő középbirtok. Erősödő agrárközéposztály nélkül pedig nem lehet élhető a vidék sehol sem a magyar közösségek számára. 

Ehhez kíván hozzájárulni a tárca által a közeljövőben elindítani tervezett „Erasmus program” is, amely illeszkedik a jövőre meghirdetett Kárpát-medencei magyar szakképzés évéhez. A nemzetpolitika gazdaságpolitika is: a magyarság megtartása nemcsak erkölcsi, de anyagi, gazdasági kérdés az elszakított területeken élők, és az anyaország számára egyaránt – hangsúlyozta az államtitkár.

Tóth Katalin, a nemzetközi és kárpát-medencei kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár arról beszélt a fórumon, hogy az idei évben tovább növekedett azoknak a gazdaszervezeteknek és gazdáknak a száma, akik szeretnének részt venni az együttműködésben, a közös munkában. Ez mindenképpen üdvözlendő, mert ez bizonyítja, hogy az elvégzett munka hatékony, eredményes, és hogy azt érdemes folytatni.

A helyettes államtitkár kiemelte, az idei évben folytatódott a tavaly útjára indított gyakornok-program, melynek során erdélyi és vajdasági hallgatók ismerkedhettek meg a tárca és háttérintézményei tevékenységével, illetve tangazdaságokban bővíthették szakmai ismereteiket. Emellett meghirdetésre került a tárca határon túli ösztöndíj programja is, melynek keretében három erdélyi és két vajdasági, felsőfokú agrárképzésben résztvevő diák részesül 10 hónapon keresztül ösztöndíjban.

A tudás megszerzésének vágya mindig egy cselekvőképes társadalom jelenlétét mutatja, melyben a tudományosság biztosítja az építkező alapot, és ha van fiatal, gazdálkodni akaró réteg, akkor beszélhetünk helyben maradásról, és beszélhetünk magyar jövőről - mondta.

Az immár hagyományosnak mondható, a tárca határon túli partnerszervezeteinek részvételével zajló Fórum célja az adott évben elvégzett munka értékelése, és a következő évi célok megfogalmazása.

(Földművelésügyi Minisztérium)