Köszöntő

Köszöntő

Magyarország történelme során mindig a mezőgazdaságának, és az ehhez szorosan kapcsolódó feldolgozóiparának köszönhette jólétét. Bár az egész világon folyamatosan gyorsuló technikai fejlődést láthatunk, a mezőgazdaság mindig alapvető fontosságú lesz hazánk gazdaságában.

Annak érdekében, hogy a jövőben is megfelelően képzett szakemberek dolgozzanak ezen a területen, egységes, országos hálózatba szerveztük az agrár-szakképzési rendszert. A Vidékfejlesztési Minisztérium által már korábban fenntartott 4 agrár-szakképző iskolához – amelyhez 13 tagintézmény is kapcsolódik – további 42 szakképző intézmény csatlakozott, kialakítva ezzel az Agrár-szakképző Iskolák Hálózatát.

Jelenleg a Földművelésügyi Minisztérium iskoláiban közel 26 ezer tanuló gyarapítja tudását a mezőgazdasági, az élelmiszeripari, és a környezetügyi szakmacsoportok képzési területein.

A mezőgazdaság rekordszinteket döntve, évről-évre jobban teljesít, amely kimagasló mértékben járul hozzá a nemzetgazdasági növekedéshez, és egyre több embernek ad munkát, megélhetést.

Minden időben vannak „felkapott” szakmák, amik ideig-óráig nagyobb kereset, gyorsabb siker reményével kecsegtetnek, de ezek, mint a divat, folyton változnak. Egyedül a termőföld az, ami hosszú távú, biztos megélhetést, folyamatos gyarapodást nyújt annak, aki kellő szakértelemmel műveli.

Remélem, velem együtt egyre többen ismerik fel ezt az igazságot, és mezőgazdaság ígéretes jövőjét látva, egyre több fiatal látja majd saját jövőjét, boldogulását az agráriumban.

Dr. Fazekas Sándor

miniszter
Földművelésügyi Minisztérium

 

 

Köszöntő 

„Egy hazát sokféleképpen lehet és kell szolgálni, mert annak sok mesterségre van szüksége.” /Bessenyei György/

A szabolcsi testőr- költő és filozófus gondolatai napjaink Magyarországán ugyanúgy érvényesek, mint a XIX. század legelején. Az agrárgazdaság további megerősítéséhez elengedhetetlen, hogy a hozzá kapcsolódó szakképzés megújuljon, és egyre hatékonyabban tudja segíteni az ágazat fejlődését. Erre jó reményeket jelent az, hogy a Földművelésügyi Minisztérium fenntartásában működő intézményhálózat képzési kínálata napjainkra összehangoltabbá vált. Az agrártárca biztosította hátország lehetőséget teremt az agrárium szakmai és gazdasági szereplőivel való sokszínű együttműködésre.

A megújuló képzési rendszer legfontosabb elemének a gyakorlati tudás átadását, megszerzését tartjuk. Ez mindenkinek hasznos, a leendő munkavállalónak és a leendő munkáltatónak egyaránt az. A magunk részéről ehhez a gyakorlati helyek bővítésével és a tangazdaságok fejlesztésével tudunk a legtöbbet tenni. A duális szakképzési rendszer bevezetésének a mezőgazdaság és az élelmiszeripar az egyik legnagyobb nyertese lehet.

Kollégáimmal közösen úgy gondoljuk, hogy a magyar agrárszakképzés megújítása, rendszerbe szervezése, a képzés presztízsének növelése sok, aprólékos munkával járó, felelősségteljes feladat. Nem létezik csodaszer, mi magunk is a mindennapi gondosan elvégzett munkában hiszünk. Várjuk iskoláinkba azokat a fiatalokat és gyakorlati helyet biztosító partnereket, akik ebbe be szeretnének kapcsolódni. Mert sok mesterségre van szükség, amint azt ez a weboldal is bizonyítja.

Román István

Agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár 
Földművelésügyi Minisztérium